Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Gillar man ost och pasta så är detta en riktig pang-rätt! En riktig kalcium-bomb dessutom. Perfekt matlådemat och passar bra till att frysa.
Allergener:
⚠️Mjölk
⚠️Gluten (välj glutenfri pasta och maizena för att undvika)
Ingredienser
- 300 gram penne fullkorn
- 1 paket kokta kidneybönor
- 100 gram riven gouda ost
- 125 gram hackad mozzarella
- 7 dl mjölk
- 25 gram smör
2 msk vetemjöl
- Svartpeppar*
0,5-1 tsk salt (för barn över 12 månader)
- Persilja
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 225 grader.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen och vispa i mjölet.
- Sätt tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt mjölken lite i taget under vispning. Låt det småputtra på medelvärme tills såsen tjocknat något, vispa hela tiden. Tillsätt riven ost och nästan all mozzarella och rör om tills den smält. Eventuellt salta och peppra efter smak.
- Skölj bönorna.Vänd ner makaronerna och bönorna i ostsåsen och häll upp i en ugnssäker form.
- Strö över resten av mozzarellan och tillaga i mitten av ugnen. Ta ut den när den fått en fin färg, ca 15 minuter. Låt svalna innan servering. Hacka lite persilja och strössla över vid servering
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- servera pastan som den är. Mosa bönorna med såsen.
👶Från 9* -12 månader
- servera pastan som den är eller skär den i mindre bitar för att öva pincettgrepp. Platta till bönorna lite.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp👶Från 12 månader och uppåt
- servera pastan och bönorna som de är. Servera med en gaffel.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Protein från bönor
💪Mjölk och ost
💪Kolhydrater från pasta
💪Fett från ostJärn från kidneybönor
💪Vitamin B9 från kidneybönor
💪Kalium från kidneybönor
💪Kalcium från mjök och ost