Författare:
Elin Oresten
Bananbröd med pumpa blir en riktig drömkombo! Tips! Frys in brödet i skivor så kan ni plocka fram när det vankas frukost eller mellis.
Allergener:
⚠️Gluten
⚠️Ägg
Ingredienser
3 st mogna bananer
1 dl rapsolja
2 stora ägg
1 tsk vaniljpulver
240 g puré av butternutpumpa (nästan en hel pumpa)
4 dl dinkelmjöl
1 dl mixade pumpakärnor eller 2 msk mixat palttunnbröd
1,5 tsk mald ceylonkanel
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt (för barn över 1 år, valfritt)
Gör såhär:
- Värm ugnen till 220 grader. Skala och hacka pumpan och lägg på en ugnsplåt. Tillaga i ugnen i ca 30 min, tills pumpan mjuknat. Mixa sedan pumpabitarna till en slät puré. Låt svalna något.
- Sänk temperaturen i ugnen till 200 grader. Klä en brödform med bakplåtspapper.
- Skala och mosa sedan bananerna med en gaffel eller mixer tills alla bitar är borta. Blanda försiktigt i olja och pumpapuré. Vispa ägg poröst i en bunke. I en separat skål, blanda ihop mjöl, ceylonkanel, vaniljpulver, bakpulver och salt. Tillsätt långsamt mjölblandningen till äggblandningen och rör om tills det blandas. Blanda sist i den mosade bananen försiktigt. Häll i smeten i brödformen och grädda i 55-65 minuter. Känn med en sticka så att det är klart. Brödet ska bli lätt gyllene på ytan, om det blir för mycket färg snabbt, täck brödet med folie.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶6-9 månader: servera brödet i avlånga skivor, ca 3x6 cm
👶9*- 12 månader: servera brödet i små bitar, ca 1x1 cm
👶Ca 12-18 månader och uppåt: servera brödet i vanliga brödskivor
* Från dess att barnet utvecklat ett pincettgrepp