Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
40 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Sesam
⚠️ Ägg
⚠️ Mjölk
Denna måltid är en riktig järnbomb. Många vegetabiliska källor till järn i en och samma måltid. Perfekt för de små som behöver mycket järn!
Ingredienser
1 st blomkål (ca 450 g)
- 1 rödlök/purjolök
- 1 gul lök
- 2 msk olivolja
- 7 ägg
- 1,5 tsk bakpulver
- 100 gram parmesan
- 1 dl hackad färsk basilika
- 1 krm peppar
- 2 msk sesamfrön
- 250 gram gröna ärtor
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 1 msk tahini sesampasta
- 2 msk citronsaft
- 4 msk olivolja eller rapsolja
- Peppar
Frittata
Ärthummus
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skär blomkålen i mindre bitar och koka den i ca 10 min. Skala och skär rödlöken/purjolöken i tunna skivor. Skär gullöken i småbitar och stek den så den blir lite mjuk.
- Vispa ihop ägg, bakpulver, parmesan, basilika och peppar i en bunke. Blanda även i lite salt för vuxna och lite äldre barn. Tillsätt blomkålen och den stekta löken.
- Klä en form på ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Pensla eventuellt sidorna med smält smör eller rapsolja. Häll i äggblandningen och fördela rödlöken och sesamfrön ovanpå.
- Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter (tills den är gyllenbrun och har stelnat). Låt vila en stund innan servering.
- Mixa alla ingredienser till ärthummusen till en slät kräm. Peppra efter smak och eventuellt salta.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- servera frittatan i långa skivor (längre än bebisens handflata och ca 2-3 cm breda). Smeta hummusen på bitarna.
👶 Från 9* månader och uppåt - servera frittatan i små bitar. Grön ärthummus kan serveras vid sidan om eller på bitarna.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg
💪 Fett från olivolja, ost och ägg
💪 Kolhydrater från ärtor
💪 Järn från ägg, sesamfrön, tahini och gröna ärtor
💪 C-vitamin från gröna ärtor och citron