Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten (går att undvika genom att välja ett glutenfritt ströbröd och couscous)
⚠️ Ägg (går att utesluta)
⚠️ Komjölk (går att undvika genom att välja en växtbaserad mjölk)
Dessa köttbullar funkar väldigt bra för små bebisar att äta då de är så mjuka pga ströbrödet och mjölken. Det kan dock bli lite kväljningar endå som det lätt blir med köttfärs men det är ingen fara.
Ingredienser
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- 2 krm svartpeppar
- 500 gram nötfärs
- 1 ägg
- 1 burk krossade tomater
- 1 tsk torkad oregano
- 1 msk olivolja
- 1 krm svartpeppar
Couscous
Köttbullar
Tomatsås
Tillbehör
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Vispa ihop ströbröd och mjölk i en bunke. Skala och riv i vitlök och tillsätt timjan, oregano och peppar. Blanda om och låt svälla 2 min. Tillsätt färsen, ägg och blanda om ordentligt.
- Forma köttbullar och lägg i en ugnsform. Blanda ihop krossade tomater, olivolja, oregano och peppar i en skål. Häll tomatblandningen över köttbullarna.
- Ställ in ugnsformen i ugnen och grädda köttbullarna i ca 20 min. Skär i en köttbulle för att kontrollera att det är klart.
- Koka couscous enligt anvisningen på paketet, dock utan salt till barn och möjligtvis med lite mer vatten för en extra klumpig konsistens (lättare för barn att äta).
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader - skär köttbullarna i halva bitar om de är större eller servera dem som de är om de är små. Försök gärna forma dem lite ovalt. Blanda såsen med couscous så blir den lite lättare att äta.
👶 Från 9* månader och uppåt - skär köttbullarna i små bitar. Blanda såsen med couscous så blir den lite lättare att äta.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från nötfärs
💪 Fett från olivolja, nötfärs och ägg
💪 Kolhydrater från couscous
💪 Järn från nötfärs
💪 C-vitamin från tomat