Kategori
Middag
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Skaldjur
⚠️ Gluten
⚠️ Mjölk
En räkpasta som känns lyxig men är superlätt att göra.
Den här krämiga och smakrika pastan passar hela familjen och det är typ den perfekta fredagsrätten.

Ingredienser
2 finhackade scharlottenlökar
2 pressade vitlöksklyftor
Smör och/eller olja till stekning
Ca 300 gram räkor
4 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk maizenamjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (exkludera eller minska till barn under 1 år)
1-2 msk vit balsamvinäger (efter smak)
2 dl riven parmesanost
Färsk persilja
4-5 portioner pasta
-
Barnskål i silikon
-
Haklapp i silikon
-
Barnsked
Produkter till servering
Gör såhär:
Koka upp pastan.
Fräs lök och vitlök i en panna tills det blivit mjukt och glansigt.
Blanda mjölk med maizena i en skål/glas. Häll i grädden i pannan och mjölkblandningen. Rör runt. Smula i buljong och häll i vinäger. Låt puttra tills det tjocknat lite. Vänta eventuellt med buljongen till senare om du har ett barn under 1 år, så kan du ta undan en portion till barnet innan.
Rör i 1 dl parmesanost i såsen. Smaka av med salt (exkludera till barn under 1 år). Lägg i räkorna i såsen och vänd runt. Ta bort från plattan.
Rör ihop pastan med såsen. Toppa med mer riven ost och hackad persilja. Servera!
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: finhacka räkorna och blanda i såsen, servera gärna med lite större hela pastabitar som är lätta att greppa med hela handen.
👶 9-18 mån: finhacka räkorna eller skär dem i hälften på längden, i denna ålder funkar ofta även lite mindre pastabitar om man vill servera det.
👶 18 mån +: om ditt barn tuggar väl, servera hela räkor eller fortsätt skära dem på längden / finhacka dem.
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!