Kategori
Lunch/Middag
Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mjölk (kan undvikas vid val av växtbaserad creme fraîche eller grädde)
⚠️ Gluten (kan undvikas vid val av glutenfri pasta)
Ingredienser
- 4 morötter
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk rapsolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- 2-3 dl creme fraiche
- 1,5 tsk paprikapulver
- 2 tsk torkad oregano
- Svartpeppar
- 2-3 dl kokta kikärtor
- Pasta penne
1 grönsaks-buljongtärning
Vuxenanpassning eller för äldre barn (från ca 1 år)
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Börja med att finhacka lök och vitlök samt grovriva morötter.
- Stek sedan lök och vitlök i matfettet i en stor gryta eller stekpanna. Lägg i krossade tomater, rivna morötter, ev. buljongtärning, tomatpuré, paprikapulver, peppar och oregano.
- Koka allt ca 10-15 minuter. Rör ner creme fraiche och smaka av. Tillsätt kokta kikärtor. Späd eventuellt med vatten för en önskad konsistens på såsen.
- Mosa eventuellt kikärtorna om pastan ska serveras till en bebis (se mer på nästa sida). Servera med pasta penne, och strössla gärna lite persilja över.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 Från 6 till 9 månader
- mosa kikärtorna (och blanda med såsen). Servera penne som den är.
👶 Från 9*-12 månader - platta till kikärtorna, servera penne som den är eller skär i små bitar.
👶F rån ca 13/14 månader och uppåt (när barnet kan tugga väl) - servera pastarätten som den är.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från kikärtor
💪 Fett från rapsolja
💪 Kolhydrater från pasta, morötter och kikärtor
💪 Järn från kikärtor
💪 Kalium från morot
💪 C-vitamin från tomater