Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
30 Minuter
Författare:
Elin OrestenMustig kycklinggryta med ris
En thaiinspirerad gryta med massa god smak. Detta är en väldigt härlig kycklinggryta som är väldigt god till ris. Men den går lika bra att servera till pasta om man vill det, då kan man skippa ingefäran så blir den mindre "thai-aktig".
Allergener:
⚠️Jordnöt
Ingredienser
- Ca 800 g kycklinginnerfilé
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja till stekning
- 2 msk riven ingefära
- 1 tsk spiskummin
- 1 nypa chiliflingor
- svartpeppar
- 1 burk krossade tomater
- 1 burk kokosmjölk
1 grönsaks-buljongtärning (minska för barn under 1 år)
- 2 skalade morötter
- 1 gul lök
- 1 msk jordnötssmör (kan uteslutas)
- 1 msk kinesisk soja*
- färsk bladpersilja
Gör såhär:
- Skölj riset och koka det enligt anvisningarna på förpackningen.
- Dela kycklingen i mindre bitar. Finhacka vitlöken. Skär moroten och löken i bitar.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek kycklingen och vitlöken lite snabbt. Rör i alla kryddor och ingefära.
- Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, morötter, lök, soja, jordnötssmör och buljong. Låt sedan allt puttra i ca 15 minuter.
- Toppa grytan med persilja och servera med ris.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- skär kycklingen i långa remsor samt moroten i långa bitar (se till att den är mjuk).
👶Från 9* till 12 månader
- riv den tillagade kycklingen i små remsor samt moroten i små bitar.
(*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp)
👶Från ca 12 månader och uppåt
- skär kycklingen och moroten i små bitar.
Recept notering
Näring (utvalda delar)
💪Protein från kyckling
💪Fett från olivolja
💪Kolhydrater från ris
💪Zink från kyckling
💪Kalium från morot och kokosmjölk