Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Komjölk (kan undvikas vid val av havregrädde)
⚠️ Soja
⚠️ Gluten (går att välja glutenfritt panko
Ingredienser
- 400 fast tofu naturell
- 2 dl majsstärkelse
- 3–4 dl panko
- 1,5 dl grädde (komjölk eller växtbaserad)
- 0,5–1 dl olja
- 1 burk kokosmjölk
- 2,5 msk limesaft
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 krm malen ingefära
- 1 tsk paprikapulver
- 1 krm svartpeppar
- En nypa chilipulver (valfritt)
- Jasminris/havreris
- Rivna morötter
Panerad tofu
Limesås
Tillbehör
Gör såhär:
Tofu
- Skär tofun i stänger eller kuber (större bitar till 6-9 månaders och mindre från 9 mån och uppåt) och häll upp majsstärkelse, panko och grädde i separata skålar. Blanda ner peppar i grädden. Doppa en av tofubitarna först i majsstärkelse, sedan i grädde och till sist i panko. För dubbelpaningen så gör man om processen genom att doppa biten ytterligare en gång i grädden och panko. Hetta upp en panna med rikligt med olja.
- Stek tofubitarna på medel värme tills de är gyllene. Undvik att steka för hårt och göra dem för knapriga till barnen. För vuxna kan man salta grädden och steka lite hårdare så de blir mer krispiga.
Limessås
- Lägg i alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp såsen medan du vispar. Låt puttra i ca 5 min. Vuxna kan ta lite japansk soja i såsen i efterhand.
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Servera tofu och limesås med ris och finrivna morötter.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader - skär tofun i långa stavar/bitar.
👶 Från 9* månader och uppåt - skär tofun i små bitar/kuber.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från tofu
💪 Fett från grädde, kokosmjölk och olja
💪 Kolhydrater från jasminris/havreris
💪 Järn från tofu
💪 C-vitamin från lime