Tillagning
8 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Dessa muffins funkar både till frukost, mellis och fika. Perfekta att ta med sig på språng också. De är dessutom gluten - och mjölkfria. Inte kan man tro att svarta bönor i muffins blir gott men det blir det. Och svarta bönor är väldigt näringsrikt (bland annat högt järninnehåll).
Allergener:
⚠️Ägg
⚠️ Stenfrukt
Ingredienser
- 200 g kokta svarta bönor
1 mogen liten banan
0,75 dl kallpressad kokosolja (smak- och luktfri)
0,5 dl ekologisk kallpressad rapsolja
6 stycken färska dadlar
1,5 msk pepparkakskrydda
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 st ägg
-
Muffinsform - 12 muffins
Produkter vi har använt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 230°.
Skölj bönorna och mixa dem med banan, kokosolja, rapsolja, urkärnade dadlar, pepparkakskrydda och vaniljpulver till en slät massa.
Blanda potatismjöl och bakpulver. Vispa upp äggen med elvisp och tillsätt bönsmeten och mjölblandningen. Vispa till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen ca 8 min (kolla med en trästicka). Låt kallna innan du eventuellt skär i dem.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Järn från svarta bönor
💪Kalium och fibrer från dadlar och banan
💪Omega 3 från rapsolja
Åldersanpassning:
👶Passar från 6 månader