Serveringar
12 piroger
Författare:
Elin Oresten
Piroger med färdig smördeg. Det är så enkelt och går ganska snabbt att laga. Och det är SÅ himla bekvämt att ha i frysen och bara ta fram när man inte orkar laga mat, eller att ta med sig någonstans.
Dessa piroger med linser och majs blev otroligt goda. Fullproppade med näring dessutom.
Allergener:
⚠️Mjölk
⚠️Gluten
⚠️Ägg
Ingredienser
- 1 gul lök
1 vitlök
Olivolja till stekning
390 g krossade tomater
1,5-2 dl vatten
1,5 dl torkade röda linser
0,5 msk spiskummin
0,5 msk paprikapulver
1 tsk salt (ej för barn under 1 år)
Svartpeppar
1 msk ketchup
1 burk majs (198 g)
2 paket smördeg (totalt ca 500 g)
Ca 3 dl riven ost
1 ägg (kan uteslutas)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 220 grader (varmluft).
Finhacka lök och vitlök. Stek dem i olivolja en kastrull tills löken är mjuk och glansig.
Häll i krossade tomater, vatten, torkade linser, ketchup och kryddor i kastrullen. Koka upp och låt puttra i ca 10-25 min (beroende på hur snabbt linserna blir mjuka). Späd eventuellt med mer vatten om det blir väldigt tjockt.
Ta bort kastrullen från plattan och rör i majsen.
Skär smördegarna i 12 rutor. Lägg ca 2 msk av linsröran på varje ruta. Strössla över osten på linsröran.
Vik över degen till en triangel eller rektangel. Nagga sidorna med en gaffel.
Vispa upp ett ägg och pensla på pirogerna.
Baka i ugnen i ca 15 min, tills pirogerna fått färg både undertill och ovanpå.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶6-9 mån: Skär i långa bitar eller i halvor
👶9-12 mån: skär i små bitar
👶12 mån och uppåt: servera i små bitar eller hela
(På vår instagram här hittar du en video på receptet)