Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Komjölk
⚠️ Ägg
Ingredienser
- 1 msk smör (eller olja)
- 4 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 8 dl mjölk
- 2 krm peppar
- 2 potatisar
- 2 morötter
- 1 liten purjolök
0,5 dl mixat paltbröd (för extra järn, valfritt)
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smörj en långpanna (ca 30 x 40 cm) med matfettet.
Vispa ägg, mjöl och hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken. Tillsätt peppar. Skala och riv potatisarna och morötterna grovt. Försöka pressa ut lite vatten från de rivna grönsakerna. Ansa och skiva purjolöken.
Sätt in långpannan i ugnen några minuter så att smöret smälter. Fördela grönsakerna i botten på långpannan. Häll smeten över grönsakerna. Ställ in i ugnen ca 40-45 minuter eller tills pannkakan stelnat. Låt svalna i 15 min innan servering så at att den stelnar ytterligare.
- Servera med rårörda lingon. För vuxna är det gott med lite stekt bacon till.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader - servera pannkakan i långa remsor. Mosa lingonen.
👶 Från 10 månader och uppåt - servera pannkana i små bitar.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg och mjölk
💪 Fett från ägg och smör/olja
💪 Kolhydrater från vetemjöl
💪 Järn från paltbröd
💪 Vitamin C från lingon