Är det farligt när en bebis biter av en stor matbit?

Är det farligt när en bebis biter av en stor matbit?

Nja, generellt sett inte!

De flesta bebisar går igenom en period då de ofta tar väldigt stora tuggor. Det beror på att bebisen inte lärt sig vad som är en lagom tugga ännu. Eller har den motoriska förmågan att bita av lagom stora tuggor. Vissa barn gillar också mat väldigt mycket och tar gärna mycket mat i munnen av den anledningen.
 
Det kan kännas läskigt att se på som förälder när bebisen har munnen full med mat. Många är rädda att bebisen ska bita av en stor bit och sätta den i halsen.
 
Men faktum är att stora tuggor inte automatiskt betyder att bebisen sätter i halsen:
 
➡️Stora matbitar triggar lättare tuggrelexerna i munnen. Så med lite tålamod så kan bebisen ofta tugga ned matbiten.

➡️Om matbiten blir för svår att hantera för bebisen så kommer den troligtvis åka ut igen (antingen genom att spottas eller kväljas ut). 

➡️Sväljreflexen kan också triggas vilket gör att bebisen kan svälja biten även om den inte är tillräckligt tuggad. Det är inte farligt.

➡️Kom ihåg att vi har två gångar i halsen, en luftstrupe och matstrupe. Bara för att barnet biter av en stor bit så betyder det inte att den kommer hamna i fel strupe. Det krävs mer än så för att biten ska hamna fel.
 
Om barnet biter av en matbit som blir svår att hantera så är det bästa att sätta dig nära barnet och själv sticka ut tungan och placera handen framför barnets mun. Behåll lugnet och försök få barnet att spotta självmant. Försök att undvik att stoppa in fingrarna i barnets mun då detta kan förvärra situationen.

Såklart handlar säkerheten också om konsistensen på maten, det ska vara tillräckligt mjukt för att bebisen ska kunna mosa det i munnen. Annars är både små och stora bitar riskabelt, om det är för hårt.
 
Generellt sätt så brukar det här lösa sig väldigt bra om man inte gör en större affär av det. Och med tiden så blir tuggorna mindre, ju mer barnet får öva.

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Rädd för att mitt barn ska sätta i halsen plockmat
Är du rädd att ditt barn ska sätta i halsen när du erbjuder plockmat?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.