Nja, generellt sett inte!
De flesta bebisar går igenom en period då de ofta tar väldigt stora tuggor. Det beror på att bebisen inte lärt sig vad som är en lagom tugga ännu. Eller har den motoriska förmågan att bita av lagom stora tuggor. Vissa barn gillar också mat väldigt mycket och tar gärna mycket mat i munnen av den anledningen.
Det kan kännas läskigt att se på som förälder när bebisen har munnen full med mat. Många är rädda att bebisen ska bita av en stor bit och sätta den i halsen.
Men faktum är att stora tuggor inte automatiskt betyder att bebisen sätter i halsen:
➡️Stora matbitar triggar lättare tuggrelexerna i munnen. Så med lite tålamod så kan bebisen ofta tugga ned matbiten.
➡️Om matbiten blir för svår att hantera för bebisen så kommer den troligtvis åka ut igen (antingen genom att spottas eller kväljas ut).
➡️Sväljreflexen kan också triggas vilket gör att bebisen kan svälja biten även om den inte är tillräckligt tuggad. Det är inte farligt.
➡️Kom ihåg att vi har två gångar i halsen, en luftstrupe och matstrupe. Bara för att barnet biter av en stor bit så betyder det inte att den kommer hamna i fel strupe. Det krävs mer än så för att biten ska hamna fel.
Om barnet biter av en matbit som blir svår att hantera så är det bästa att sätta dig nära barnet och själv sticka ut tungan och placera handen framför barnets mun. Behåll lugnet och försök få barnet att spotta självmant. Försök att undvik att stoppa in fingrarna i barnets mun då detta kan förvärra situationen.
Såklart handlar säkerheten också om konsistensen på maten, det ska vara tillräckligt mjukt för att bebisen ska kunna mosa det i munnen. Annars är både små och stora bitar riskabelt, om det är för hårt.
Generellt sätt så brukar det här lösa sig väldigt bra om man inte gör en större affär av det. Och med tiden så blir tuggorna mindre, ju mer barnet får öva.
/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

Mer från Knatteplock:
Är du rädd att ditt barn ska sätta i halsen när du erbjuder plockmat?