Category
Frukost/Mellis
Servings
9
Author:
Elin Oresten
Riktigt goda citronmuffins som går hem hos både barn och vuxna. Dessutom går det att göra dem helt äggfria, det finns två recept nedan - ett med ägg och ett utan.
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Solrosfrö
⚠️ Stenfrukt
Ingredients
1,5 dl aprikospuré (gärna hemmagjort, blötlägg då torkade aprikoser några timmar som du sedan mixar till en slät puré)
0,6 dl havremjölk
1 ägg
0,5 dl rapsolja
1 msk chiafrön
1 dl havremjöl
0,5 dl solrosfrön
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 stor eller 2 små ekologiska citroner (skalet)
1,5 dl aprikospuré (gärna hemmagjort, blötlägg då torkade aprikoser några timmar som du sedan mixar till en slät puré)
1,75 dl havremjölk
0,5 dl rapsolja
2 msk chiafrön
1 dl havremjöl
0,5 dl solrosfrön
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 stor eller 2 små ekologiska citroner (skalet)
Recept med ägg:
Recept utan ägg:
Produkter vi har använt
Do this:
Med ägg
Sätt på ugnen på 200 grader.
Vispa ett ägg vitt och pösigt med en elvisp.
Blanda i aprikospuré i ägget försiktigt. Rör i rapsolja. Riv skalet av citron och blanda i äggblandningen. Rör i chiafröna och havremjölken.
Mixa havremjöl, vetemjöl och solrosfrön i en matberedare eller mixer tills alla fröbitar är borta. Blanda i bakpulver. Häll i mixet i äggblandningen och blanda väl.
Olja muffinsformar med lite rapsolja, bröa eventuellt med riven kokos eller mandelmjöl. Häll smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen i 20 min. Känn med en trästicka så att de är klara, stickan ska inte vara kladdig när du drar upp den.
Utan ägg
Sätt på ugnen på 200 grader.
Blanda chiafrö med mjölken i en bakbunke. Låt stå och svälla i 20 min, rör gärna om efter 10 minuter.
Blanda i aprikospuré i chiafröblandningen. Rör i rapsolja. Riv skalet av citron och blanda i skalet chiafröblandningen.
Mixa havremjöl, vetemjöl och solrosfrön i en matberedare eller mixer tills alla fröbitar är borta. Blanda i bakpulver. Häll i mixet i chiafröblandningen och blanda väl.
Olja muffinsformar med lite rapsolja, eventuellt bröa med lite kokos eller mandelmjöl. Häll smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen i 30-35 min. Känn med en trästicka så att de är klara, stickan ska inte vara kladdig när du drar upp den.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶 Från 6 till 9 månader:
Servera muffinsarna som de är eller skär dem i halvor.
👶 Från 9* till 12 månader:
Servera muffinsarna som de är eller i små bitar (1x1 cm).
👶 Från ca 12 månader och uppåt:
Servera muffinsarna som de är.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från chiafrön
💪 Kolhydrater från mjöl
💪 Fett från olja, solrosfrön och chiafrön
💪 Järn från aprikospuré, solrosfrön och chiafrön
💪 Vitamin C från citron