Bröd till bebis

Allt du behöver veta om bröd till barn

Posted by Elin Oresten on

Bröd av olika slag är något som ingår i många barnfamiljers kost. Man kan börja servera bröd till bebisar från 6 månader, men tänk på att visst typ av bröd lätt kan klumpa sig i munnen. Här kommer mina bästa tips på vad man kan tänka på när det gäller brödval och servering till bebisar och barn.

Bröd har fått ett lite dåligt rykte näringsmässigt, men det finns så många olika brödsorter att köpa och baka att det verkligen inte är så svart och vitt. Bröd kan vara en väldigt bra källa till fibrer och annan näring för små barn.

Servering av bröd utifrån ålder på bebisen/barnet

 -6-9 månader
Lång brödbit (ca 2x6 cm) 
eller en bröd-skalk att gnaga på.
Bröd till bebis

-9-12 månader
Från när bebisen utvecklat ett pincett-grepp. Munsbitar, ca 1x1 cm.
Bröd till bebis

-ca 12 månader +
Hel eller halv bröd-skiva. En del barn klarar det först vid 18 mån.
Bröd till bebis

Generella tips

 • Rosta brödet till bebisar
Rosta gärna brödet lätt till bebisar. Det kan göra så att brödet klumpar sig mindre i munnen (speciellt om det är ett färskt och vitt bröd).

 • Motstånd i brödet

Välj gärna ett bröd med lite mer motstånd till bebisar och små barn, snarare än ett väldigt mjukt bröd som lättare klumpar sig i munnen.

 • Fullkornsbörd bra för barn

Fullkornsbröd är oftast att föredra för barn då dessa typer av bröd innehåller mer näring och bidrar till en bättre mättnadskänsla.

 • Surdeg hjälper absorbera järn

Surdeg i brödet är bra då det hjälper till med kroppens absorption av järnet i brödet.

Tips på bra köpebröd till bebisar och barn

Kolla på innehållsförteckningen och försök välja ett bröd med fullkornsmjöl, lågt sockerinnehåll och högt fiberinnehåll. Nyckelhålsmärkningen är också en bra vägledning.

Bröd till bebis

 

 Elin Oresten, Lic. kostrådgivare

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Bröd till bebis och barn
Recept på enkelt och gott majsbröd

introducera gluten till barn

← Older Post Newer Post →

Elins historia

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

 • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
 • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
 • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Baka näringsrika mellanmål för barn från 6 månader med vår grötpinneform

229 kr
Silicone Mold for Porridge Fingers

Our silicone mold for porridge fingers is perfectly sized for small children to grasp. Made from silicone, this baking mold ensures that your porridge fingers won't stick. Simply press the porridge fingers out of the mold when they're ready.

Porridge fingers make a great snack or breakfast option. They're easy for small children to hold and convenient to take on the go.

 • High temperature limit of 400°
 • Crafted from 100% food-grade silicone, providing a natural non-stick surface (untreated)

  Tip! To make baking easier, place the mold on a wire rack or tray before filling it with dough. This makes it easier to place the mold in the oven.

•Material: Silikon
•Mått på varje pinne: L9xB3,5xH2 cm
•Mått för hela formen: L22,5xB20xH2 cm

Designad i Sverige, tillverkad i Kina. Läs mer om vår inköpspolicy och kvalitetsprocess här.

•Tål maskindisk: Ja
•Tål ugn: Upp till 230° grader

Varför välja vår grötpinneform?

grötpinnar bebis
Perfekt storlek för små barn att greppa om. Konsistensen är mjuk och anpassad för barnets förmåga att tugga.
silikonform för grötpinnar
Enkel att använda och rengöra. Går att diska i diskmaskin.
grötpinnar
Grötpinnar är en perfekt introduktion till plockmat och BLW.

Vi lovar att våra produkter är:

Kvalitet och produktsäkerhet är väldigt viktigt för oss. Därför köper vi alltid in material med en hög standard och som har genomgått rätt sorters tester. Utöver det genomför vi kontinuerligt analyser av våra produkter med hjälp av ett ackrediterat laboratorium. Alla våra produkter är livsmedelsgodkända vilket innebär att våra produkter är giftfria och inte kommer läcka några hälsofarliga ämnen oavsett hur mycket du än värmer upp dem. 

Läs mer här om vår inköpsprocess.

Alla våra produkter är tillverkade av högkvalitativt livsmedelsgodkänt silikon, fritt från mikroplaster, BPA samt ftalater.

Läs mer här om vår inköpsprocess.

Vanliga frågor om grötpinnar

Grötpinnar är ett perfekt mellanmål för bebisar. Den avlånga formen gör grötpinnarna enkla att greppa om och hålla i för små händer, samtidigt som konsistensen är mjuk och anpassad för barnets förmåga att tugga. En perfekt introduktion till plockmat och BLW (Baby-Led Weaning) där barnet utforskar maten på egen hand.

Från 6 månader eller när du ser att ditt barn är redo för fast föda. Läs mer här hur du vet att ditt barn är redo för fast föda. Grötpinnar är perfekt som första plockmat då de är mjuka i konsistensen och har en avlång form som är enkel för små barn att greppa om.

Du kan baka grötpinnar både i ugnen och i mikron på bara några minuter. Ett perfekt mellanmål som både är näringsrikt och går fort att göra.

Utforska vårt sortiment

För ett självständigt ätande från 6 månader