Bröd av olika slag är något som ingår i många familjers kost. För vår del äter vi det nästan dagligen, då det både är ett gott och enkelt livsmedel.
Ibland tycker jag att bröd kan ha ett lite dåligt rykte näringsmässigt, men det finns så många olika brödsorter att köpa och baka att det verkligen inte är så svart och vitt. Bröd kan vara en väldigt bra källa till fibrer och annan näring.
Man kan börja servera bröd så tidigt som 6 månader, men tänk på att visst typ av bröd lätt kan klumpa sig i munnen.Här kommer mina bästa tips på vad man kan tänka på när det gäller brödval och servering.
Servering av bröd utifrån ålder på bebisen/barnet
-6-9 månader
Lång brödbit (ca 2x6 cm) eller en bröd-skalk att gnaga på.
-9-12 månader
Från när bebisen utvecklat ett pincett-grepp. Munsbitar, ca 1x1 cm.
-ca 12 månader +
Hel eller halv bröd-skiva. En del barn klarar det först vid 18 mån.
Generella tips
- Rosta brödet till bebisar
- Motstånd i brödet
Välj gärna ett bröd med lite mer motstånd till de minsta, snarare än ett väldigt mjukt bröd som lättare klumpar sig i munnen.
- Fullkorn
Fullkornsbröd är oftast att föredra då dessa typer av bröd innehåller mer näring och bidrar till en bättre mättnadskänsla.
- Surdeg
Surdeg i brödet är bra då det hjälper till med kroppens absorption av järnet i brödet.
Här är mina bästa tip på bra köpebröd till barn
Kolla på innehållsförteckningen och försök välja ett bröd med fullkornsmjöl, lågt sockerinnehåll och högt fiberinnehåll. Nyckelhålsmärkningen är också en bra vägledning.
/Elin Oresten
Lic.kostrådgivare
