Författare:
Elin Oresten
Nu är det ju en underbar tid att använda pumpa till både bakning och matlagning. Jag älskar butternutpumpa då den både är krämig och har en lätt söt smak. Dessa grötpinnar med pumpa blev magiska. Går också bra att göra i muffinsformat.
Allergener:
⚠️Spår av gluten
⚠️Ägg
Ingredienser
- 1 dl pumpapuré (ca 150 gram rå butternutpumpa)
2 färska dadlar (valfritt, för lite extra sötma)
1 ägg eller 3 msk kikärtsspad
0,5 dl mjölk
1 msk rapsolja
0,5 tsk äppelcidervinäger eller några droppar citronsaft
1 dl havremjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk pepparkakskrydda eller ceylonkanel
0,5 tsk vaniljpulver (valfritt)
-
Silikonform för grötpinnar
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 180 grader.
Skala, hacka och koka pumpan mjuk. Mixa den med dadlarna till en slät massa.
Blanda ihop pumpapurén med ägg.
Rör ihop de torkade ingredienserna och blanda med pumpablandningen till en slät smet. Blanda i mjölk, rapsolja och äppelcidervinäger.
Häll smeten i en grötpinneform eller i en annan form klädd med bakplåtspapper.
Baka i ugnen i ca 18-20 min, känn med en sticka så att det är klart.
Använder du en stor form skär du kakan till pinnar när den svalnat.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶6-9 mån: servera en hel grötpinne
👶9-12 mån: servera en hel grötpinne eller i mindre bitar för att öva pincettgrepp
👶12 mån och uppåt: servera en hel grötpinne
Här på Knatteplock's instagram hittar du även en video på receptet.