Författare:
Elin Oresten
Detta är en succé hemma hos oss. Den har en saftig och fluffig konsistens och en subtil smak av citron, blåbär och honung. Mums!
Skippa dock honungen till barn under 1 år, kakan får ändå en god smak från blåbären och citronen.
Ni måste testa denna goda kaka, perfekt att ha i frysen för framtida mellisar och fikastunder!
Allergener:
⚠️Ägg
⚠️Mjölk
⚠️Gluten
Ingredienser
- 1,75 dl naturell yoghurt (3-4%)
0,5 dl flytande honung (ej för barn under 1 år)
0,5 dl rapsolja
2 ägg
3 dl vetemjöl
0,7 dl mixade pumpakärnor
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk vaniljpulver
Rivet skal från en ekologisk citron
1 msk citronjuice
100 gram blåbär (eller andra valfria bär)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 185 grader.
Vispa upp äggen lite lätt för hand i en bunke. Tillsätt yoghurt, honung, ägg och rapsolja.
Blanda sedan alla torra ingredienser i en annan bunke. Rör i det i yoghurtblandningen.
Riv citronskal och pressa ned saft i smeten. Rör försiktigt i blåbären.
Häll smeten i en bakform (ca 15x20 cm) klädd i bakplåtspapper.
Baka mitt i ugnen i ca 30 min, känn med en sticka så att den är klar (den ska vara helt ren).
Recept notering
Åldersanpassning:
👶6-9 mån: skär kakan i långa bitar (ca 2x6 cm)
👶9-12 mån: skär kakan i långa bitar eller små munsbitar (1x1 cm)
👶12 mån och uppåt: skär kakan i rutor eller långa bitar