Introducera smaksensationer för barn

Barnets första smakupplevelser - en guide till smaksensationer för bebisar

Dags att börja introducera smaker till din bebis? Lär dig allt om smaksensationer och varför det kan vara bra att börja redan vid 4 månaders ålder. 

Bebis testar smaker
Varför är smaksensationer viktiga?

Syftet med tidig smaksensationer är att väcka nyfikenhet för mat hos barnet, och att utveckla en stor variation av smakpreferenser i hjärnan. Ju större variation av olika sorters smaker som barnet prövat tidigt i livet ökar chanserna att barnet senare i livet äter mer varierat.

Vad är skillnaden på smaksensationer och smakportioner?

Från fyra månaders ålder kan vissa barn börja visa intresse för mat. Som förälder kan du då ge små små smakprov av vanlig mat, mosade grönsaker och bär - under förutsättning att det är så små mängder att det inte påverkar amning/flaskmatning.

Vid 6 månaders ålder kan smakportioner introduceras vilka ger barnet möjlighet att gradvis utforska nya smaker och konsistenser. Kombinera smakportioner med amning/flaskmatningen till en början. 

Varför börja redan vid 4 månaders ålder?

Barn behöver ofta exponeras för en ny smak upp till 15 gånger innan de gillar den. Det är därför en god idé att börja med smaksensationer redan vid 4 månaders ålder. Mellan 4-6 månader och 12-18 månader är en ideal period att introducera nya smaker. Efter 18 månader kan barn bli mer motvilliga mot nya smaker, men även smaker de uppskattat förut, så tidig exponering är nyckeln.

Om barnet blivit exponerad för smaker innan 18 månader så kan det öka chansen att den fortsätter gilla smakerna även under denna kinkiga fas - som även kallas den neofobiska fasen. Exempelvis kan det vara bra att exponera barnet för olika typer av grönsaker och frukt så att chansen blir större att dessa viktiga matgrupper kan vara en del av barnets kost när den växer upp.

Läs mer om en neofobiska fasen här.

Hur ger man smakprover?

En smaknapp kan vara ett utmärkt verktyg för smakträning. Låt bebisen själv hålla nappen och föra den till munnen för en spännande och utvecklande upplevelse.

Ett annat alternativ är att använda en pre-spoon för att själv låta barnet uppleva smak och konsistens. Doppa skeden i förslagsvis mosade grönsaker och ge sedan skeden till bebisen. 

Vilken mat passar för smakträning?

Försök att utmana barnets smaker. Söta smaker från frukt och bär är egentligen inget barn behöver öva på. De har en inbyggd kärlek för just söta smaker. De behöver däremot öva på sura och beska smaker, två grundsmaker som är gynnsamma att öva tidigt på för att öka acceptansen för grönsaker och sura frukter senare i livet.

Försök att få in både grönsaker och frukt. Var inte rädd för sura och beska smaker, som lätt kan ge lite grimaser. Det är inte alltid grimaser beror på att bebisen inte gillar smaken, utan snarare på ovana. 

Tips på bra smaker till smakträningen: 
  • Brysselkål, kokt och mosad
  • Ärtor, kokta och mosade
  • Broccoli, kont och mosad
  • Morot, kokt och mosad
  • Kålrot, kokt och mosad
  • Lingon, råa/kokta och mosade ev. blandat med annat
  • Hallon, råa och mosade
  • Äpple, kokt och mosad eller riven
  • Grapefrukt, filead
Varför spottar barnet ut maten?

Det är lätt att tolka små barns reaktioner på mat som tecken på att de inte gillar smaken. Grimaser, ryckningar, rysningar, kväljningar eller att de spottar ut eller kastar maten kan dock vara resultatet av ovana och att de motoriska färdigheter inte är helt utvecklade. Det är viktigt att förstå att dessa reaktioner inte alltid indikerar avsmak. 

Lycka till med smakträningen!

 Elin Oresten, Lic. kostrådgivare

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
nybörjarsked till bebis
Bäst- säljare
 
nybörjarsked till bebisar
Bäst- säljare
 
grötpinnar
 
smaknapp
Bäst- säljare

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.