Kan man ge pasta till bebisar?

Kan man ge pasta till bebisar?

Pasta till bebisar

Pasta som plockmat till bebisar

Pasta är ett livsmedel man kan introducera till sin bebis så snart den är redo för fast föda. I det här inlägget har vi samlat lite tips kring pasta som plockmat till små barn.
 
⚠️  Relativt vanlig allergen
Pasta är ofta gjort på durumvete vilket innehåller en av de vanligaste allergenerna (gluten). Färsk pasta innehåller även ofta ägg, vilket också är en av de vanligaste allergenerna. Har man inte testat gluten eller ägg innan så är det bra att tänka på att inte servera en annan otestad allergen i samma måltid. När det gäller introduktion av gluten så rekommenderar Livsmedelsverket att man gör detta successivt, men det får bli ett annat inlägg.
 
💪  Näring
Tro det eller ej så kan pasta vara riktigt näringsrik mat. Välj gärna en pasta med fullkorn, i fullkornet sitter nämligen en massa bra mineraler, bland annat järn. Servera med något c-vitaminrikt, så som en god tomatsås, så blir järnupptaget ännu bättre!
 
Om du väljer en pasta som är helt eller delvis gjord på olika baljväxter så som kikärtor, linser eller bönor, så är det både högt på protein samt andra grymma näringsämnen och fibrer.
 
🍲 Koktid
För små bebisar är det bra att koka pastan lite längre än anvisningen på paketet, då blir den lättare att äta. Den ska vara mjuk, men inte falla i sönder för då går den inte att greppa med handen.
 
🍝 Storlek och form
Om man ger sin bebis plockmat så är det extra viktigt att tänka till på pastans storlek och form. I bilderna kan ni se exempel på lite olika pastasorter som passar för olika åldrar. Men kom ihåg att alla bebisar utvecklas olika, så ni får känna er fram vilka storlekar och former som fungerar för er.
 
🍽  Servering
Pasta är ingen högriskmat när det gäller kvävning, men den blir mycket enklare att tugga och svälja om man serverar den med en sås. För små bebisar kan pasta vara lite halt, då är det toppen att servera den i en djup skål så att det blir lättare att skopa upp med handen.

//Elin Oresten
Lic.kostrådgivare


Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Kan man ge ris till bebisar?
Kan man ge ris till bebisar?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar