Kan man ge pasta till bebisar?

Kan man ge pasta till bebisar?

Pasta till bebisar

Pasta som plockmat till bebisar

Pasta är ett livsmedel man kan introducera till sin bebis så snart den är redo för fast föda. I det här inlägget har vi samlat lite tips kring pasta som plockmat till små barn.
 
⚠️  Relativt vanlig allergen
Pasta är ofta gjort på durumvete vilket innehåller en av de vanligaste allergenerna (gluten). Färsk pasta innehåller även ofta ägg, vilket också är en av de vanligaste allergenerna. Har man inte testat gluten eller ägg innan så är det bra att tänka på att inte servera en annan otestad allergen i samma måltid. När det gäller introduktion av gluten så rekommenderar Livsmedelsverket att man gör detta successivt, men det får bli ett annat inlägg.
 
💪  Näring
Tro det eller ej så kan pasta vara riktigt näringsrik mat. Välj gärna en pasta med fullkorn, i fullkornet sitter nämligen en massa bra mineraler, bland annat järn. Servera med något c-vitaminrikt, så som en god tomatsås, så blir järnupptaget ännu bättre!
 
Om du väljer en pasta som är helt eller delvis gjord på olika baljväxter så som kikärtor, linser eller bönor, så är det både högt på protein samt andra grymma näringsämnen och fibrer.
 
🍲 Koktid
För små bebisar är det bra att koka pastan lite längre än anvisningen på paketet, då blir den lättare att äta. Den ska vara mjuk, men inte falla i sönder för då går den inte att greppa med handen.
 
🍝 Storlek och form
Om man ger sin bebis plockmat så är det extra viktigt att tänka till på pastans storlek och form. I bilderna kan ni se exempel på lite olika pastasorter som passar för olika åldrar. Men kom ihåg att alla bebisar utvecklas olika, så ni får känna er fram vilka storlekar och former som fungerar för er.
 
🍽  Servering
Pasta är ingen högriskmat när det gäller kvävning, men den blir mycket enklare att tugga och svälja om man serverar den med en sås. För små bebisar kan pasta vara lite halt, då är det toppen att servera den i en djup skål så att det blir lättare att skopa upp med handen.

//Elin Oresten
Lic.kostrådgivare


Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Kan man ge ris till bebisar?
Kan man ge ris till bebisar?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
barnsked i silikon
 
nybörjarsked till bebis

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.