Servings
6 st små donuts
Cooking
15 Minutes
Author:
Elin Oresten
Bröd som går fort att göra och som inte kräver någon jäsning. Detta bröd är naturligt järnrikt då nästan alla ingredienserna är järnrika: ägg, havregryn, teffmjöl, torkad frukt. Ett bra bröd för att få in lite extra järn helt enkelt.
Allergner:
⚠️Mjölk
⚠️Ägg
Ingredients
- 2,5 dl havregryn (ca 2 dl havregrynsmjöl)
- 1 dl teffmöl (eller lika mycket havremjöl)
- 1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt (för barn över 1 år och vuxna)
- 1 ägg
- 1,75 dl yoghurt
- 0,5 stort äpple
- 0,75 dl hackade torkade fikon eller torkade aprikoser
-
Donut Form - 6 Donuts
Produkter vi har använt
Do this:
- Sätt på ugnen på 180 grader.
- Mixa havregryn till ett mjöl om du inte köper färdigt havremjöl. Blanda sedan alla torra ingredienser.
- Vispa ägget fluffigt och häll i yoghurten. Blanda försiktigt. Vänd sedan i de torra ingredienserna.
- Riv äpplet och kläm ut vätskan. Vänd ner det i smeten tillsammans med de torkade fikonen/aprikoserna.
- Fördela den tjocka smeten i donutsformen eller i en bakplåtspappersklädd brödform.
- Grädda i ugnen ca 15 min (små bröd) eller ca 45-50 min för en brödform. Känn med en sticka så att de inte är kladdiga i mitten.
- Förvara torrt och svalt i upp till 4 dagar eller frys in.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 9 månader
- skär bagels i halvor på höjden. Dela eventuellt ytterligare en gång till halvcirklar. Brödskivor kan skäras i stänger, ca 7x3 cm.
👶Från 9* till 12 månader
- skär brödet i små bitar eller bagels i runda halvcirklar.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶Från cirka 12 månader
- skär brödet i skivor eller servera som bagels (skär på mitten för att bre på pålägg).
Näring (utvalda delar):
💪Kolhydrater från havremjöl, teffmjöl, äpple
💪Fett från olja
💪Järn från havremjöl, teffmjöl och ägg
💪Vitamin C från äpple