Category
Frukost/mellanmål
Author:
Elin Oresten
Visste du att bovetemjöl är ett fantastiskt mjöl som är rikt på både järn, fibrer och andra viktiga mineraler?
Även om det ser ut som ett sädeslag så är det faktiskt en örtväxt, som därför ger ett naturligt glutenfritt mjöl.
Detta otroliga äppelbröd är bakat med bland annat bovete, havre och äpple, och blir magiskt gott och näringsrikt. Dessutom så blir konsistensen perfekt för de minsta - fluffigt, saftigt och lättuggat.
Perfekt att göra ett par limpor och frysa in i skivor så har ni frukosten eller mellisen fixad framöver.
Detta bröd går också att göra lite mer ”sött” - tillsätt bara 2 tsk kanel och 1 tsk vaniljpulver. MUMS!
Ingredients
2 dl havregryn (välj glutenfria havregryn för ett helt säkert glutenfritt bröd)
3 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk (valfritt, men gör att brödet håller ihop bättre och blir saftigare)
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt (exkludera för barn under 1 år)
1,5 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
0,75 dl rapsolja
3,5 dl havredryck (välj en glutenfri havredryck för ett helt säkert glutenfritt bröd)
2 st grovrivna äpple (ej skalade)
För ett lite ”sötare” alternativ: 2 tsk kanel* och 1 tsk vaniljpulver
*Gärna ceylonkanel om barnet äter kanel flera gånger per dag-
-
Produkter till servering
Do this:
Sätt ugnen på 185 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda de blöta ingredienserna i en annan bunke. Häll sedan i de blöta ingredienserna i bunken med de torra ingredienserna, blanda tills det blivit en tjock smet. Rör i det grovrivna äpplet i smeten.
Klä en brödform med bakplåtspapper. Klicka ut smeten i brödformen.
Baka i ugnen i ca 40 min, känn med en sticka så att brödet är klart.
Låt svalna lite innan du skär i det.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: skär brödet i långa bitar, ca 2x6 cm
👶 9-12 mån: skär brödet i små munsbitar, ca 1x1 cm
👶 12 mån +: skär en hel skiva bröd eller skär den i små bitar, beroende på vad som passar barn.
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!