Category
Fika
Servings
ca 5-6 små bullar
Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Mjölk
⚠️ Ägg
⚠️ Mandel
Om du vill göra semlor på nolltid som passar även de minsta så är detta receptet för dig. Funkar som en lyxigare mellis under semmeltider!
Dessa semlor kräver ingen jäsning och är sötade med färska dadlar. Dadlarna ger förutom lite sötma, en mer djup och härlig smak. Mandelmjöl är dessutom väldigt näringsrikt (bland annat rikt på järn) så det blir ett bra näringstillskott i semlan.

Ingredients
6 färska dadlar (urkärnade)
2 dl naturell yoghurt
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
4 dl siktat dinkelmjöl/ vetemjöl (går att byta hälften till tex havremjöl för mer fibrer och näring)
1 ägg, 1 msk mjölk, en nypa salt
Vispgrädde
1,5 dl mandelmjöl
6 färska urkärnade dadlar
1 dl komjölk eller havremjölk
-
Barntallrik utan uppdelning
-
Bordsunderlägg i silikon
Valfri pensling
Fyllning
Mandelmassa
Produkter till servering
Do this:
Mixa dadlarna med yoghurten till en slät vätska.
Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver. Blanda ihop de torra ingredienserna med dadel- och yoghurtblandningen.
Rör ihop till en smidig deg, överarbeta inte. Degen ska vara mjuk och något kladdig.
Dela degen i 5-6 lika stora delar och forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 12–15 minuter, eller tills bullarna är gyllene. Pensla dem direkt med äggblandningen (du kan också pensla innan gräddning).
Låt bullarna svalna helt innan du skär dem och fyller dem med mandelmassa och grädde eller annan favoritfyllning.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: servera halva bullar delade på mitten (försöka skapa avlånga bitar som bebisen lätt kan hålla i), ge bara pyttelite grädde i denna ålder
👶 9-12 mån: servera små munsbitar eller långa bitar, ge bara pyttelite grädde i denna ålder
👶 12 mån +: servera semlan på det sätt du tror barnet äter den bäst på, kanske en halva med lite mandelmassa och grädde på
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!