Yoghurt till bebisar och små barn

Yoghurt till bebisar och små barn

Posted by Elin Oresten on

Yoghurt till barn och små bebisar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag får ofta frågan om vilken yoghurt jag rekommenderar till små barn och bebisar, och även om det är okej att ge yoghurt till bebisar. Så jag tänkte att jag samlar lite tips och råd i ett inlägg.
 

  • Livsmedelsverket rekommenderar att man väntar med större mängder fil och yoghurt till barnet är 1 år. Mjölk som dryck ska man vänta med helt innan dess. Anledningen är främst att barnet kanske inte orkar äta tillräckligt med annan mer järnrik mat. Där tänker jag att man får helt enkelt känna efter lite utifrån sitt eget barns förutsättningar, vad som är en lagom mängd att erbjuda. Min dotter Bonnie har absolut kunnat äta lite yoghurt som bebis och samtidigt orkat att äta annat.
  • Yoghurt bör inte vara huvudingrediensen i en måltid till barn under 1 år. Jag har ofta serverat det med tex pannkakor eller som en del av något annat. Jag har dessutom alltid sett till att toppa med något järnrikt om jag serverar yoghurt i en skål. Kalcium kan hämma järnupptaget (vilket är också är en av anledningarna till att bebisar inte bör äta för mycket mjölkprodukter), men det finns fortfarande fördelar med att servera något järnrikt till om man vill.
  • För barn över 1 år kan man börja servera både mjölk som dryck och större mängder mjölkprodukter. Yoghurt och andra mjölkprodukter är en bra källa till bland annat kalcium, som är ett viktigt näringsämne för uppbyggnad av skelettet när barnet växer.
  • När det gäller fetthalt kan man variera lite. När Bonnie var bebis använde jag oftast en fet yoghurt som är tjock, då jag upplevde att det blev lättare för henne att äta själv. Men nu försöker jag även erbjuda yoghurt med lägre fetthalt ibland för att minska det mättade fettet. 
  • Jag har alltid satsat på naturella sorter utan tillsatt socker och sötningsmedel, och istället använt annan smaksättning som olika bär och frukt. Dels för att undvika onödigt socker men också för att inte vänja Bonnie med allt för söta smaker. 

Källor: Livsmedelsverket (Bra mat för spädbarn, Bra mat för barn 0-5 år)

 

//Elin Oresten
Lic.kostrådgivare


Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Kan man ge ris till bebisar?
Kan man ge ris till bebisar?

← Older Post Newer Post →

Leave a comment