Category
Middag
Servings
5 pizzor
Author:
Sebastian Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Mjölk
Napolitansk pizza är allt annat än enkelt att göra, men med lite övning, tid och noggrannhet så kan man gör en otroligt god och vacker napolitansk pizza.
Degen blir fluffig, smakrik och landar som ett mjukt moln i magen. Du slipper den tunga känslan som annars kan infinna sig efter en maffig pizzamiddag.
Det är inte många ingredienser som behövs, utan det handlar om att använda rätt råvaror och låta processen ta sin tid. Det kräver också en del utrustning, men köper du det en gång så har du det hemma sen. Du måste dock inte ha en pizzaugn, även om det såklart blir absolut godast då.
Om du får till den här pizzan kan du wow:a vem som helst och du kommer vilja göra den igen och igen!
Köksutrustning
- Runda plastburkar med lock (alternativt skålar och plastfolie).
- Köksvåg (och gärna en mindre våg som kan väga små mängder).
- Stor bunke med lock.
- Degskrapa (valfritt men underlättar).
Viktigt att tänka på
- Använd inte för mycket jäst.
- Vik degen minst en gång efter första knådningen.
- Mängden vatten och mjöl måste vara exakt.
- Gör varje moment vid given tidpunkt. Tajmingen är viktig.

Ingredients
- 700 g tipo 00-mjöl
- 455 g kallt vatten
- 15 g salt
- 0,3 g färsk jäst
San Marzano-tomater (1,5 burkar)
- 3 förpackningar mozzarella (normalstora)
- Parmesanost eller annan lagrad ost
Deg (5 degar/portioner à 220 g)
Tomatsås (till ca 5 pizzor)
Topping
Do this:
Dag 1 - blanda degen (klockan 20:00 ± 2 timmar)
Spola kallt vatten tills det är så kallt som möjligt.
Väg upp 455 g kallt vatten i en stor bunke.
Lös upp jästen i vattnet genom att dra runt mot kanten tills den är helt upplöst (0,3 g jäst motsvarar ungefär ett halvt majskorn - det är väldigt lite jäst!).
Tillsätt saltet.
Tillsätt allt mjöl.
Knåda degen i bunken tills allt vatten är absorberat.
Häll ut degen på en plan yta.
Knåda i ca 2 minuter tills allt blandats. Degen ska vara grov och inte helt slät.
Lägg tillbaka degen i bunken, sätt på lock och låt vila i 30 minuter.
Vik degen en gång så att den blir slät och spänstig.
(Valfritt) Vik igen efter 15 minuter.
(Valfritt) Vik en tredje gång efter ytterligare 15 minuter.
Låt degen vila i bunken under lock till nästa morgon.
Dag 2 - Forma degbollar (klockan 07:00 ± 2 timmar)
Pensla insidan av plastburkarna med lite olivolja, endast en liten hinna av olja räcker.
Dela degen i bitar på 220 g styck.
Vik varje bit till en spänstig boll.
Lägg en boll i varje burk och stäng locket.
Låt bollarna jäsa tills det är ungefär 3 gånger så stora.
Om bollarna jäser för snabbt, ställ dem i kylskåp. Ta ut dem 1 timme före gräddning.
Förbered tomatsås (på kvällen, middagstid)
Häll upp San Marzano-tomater i en bunke.
Krama försiktigt ur lite vätska ur varje tomat.
Mosa tomaterna med händerna eller använd stavmixer.
Tillsätt salt efter smak.
Förbered ost
Skär mozzarellan i små bitar.
Lägg hushållspapper i flera lager.
Lägg mozzarellan på pappret i minst 10 minuter för att dra ut vätska.
Riv parmesanosten.
Förbered ugn och plåt
Sätt in en plåt i ugnen.
Värm ugnen på högsta temperatur i minst 30 minuter.
Använder du en pizzaugn med gasol eller ved, låt ugnen nå maxtemperatur.
Knåda och forma pizzabottnar
Strö rikligt med mjöl på bänken. Skapa liksom en liten mjölhög.
Ta ut en degboll ur bunken och lägg på mjölhögen.
Tryck ut degen med fingrarna tills den är jämn och rund.
Lyft upp degen i händerna och vicka den fram och tillbaka så att degen stretchas ut.
Använd kavel försiktigt vid behov. Undvik dock kavel i största möjliga mån.
Pizzadegen ska nu vara tunn och rund.
Borsta bort överflödigt mjöl.
Lägg pizzabotten på bakplåtspapper.
Lägg på topping och grädda
Bred ut tomatsås på bottnen. Tänk “lagom”, inga högar av tomat och inte för mycket synlig degbotten.
Fördela mozzarellan jämnt (tänk 2-3 förpackningar mozzarella på 5 pizzor).
Strö över lite parmesan (tänk ca 2 nypor).
Ringla över lite olivolja.
Lägg på ett par basilikablad.
Om du använder köksugnen
Ta ut den heta plåten.
Dra över bakplåtspappret med pizzan på den heta plåten.
Sätt in plåten i ugnen direkt så värmen inte går förlorad.
Grädda 7-10 minuter tills kanterna är gyllenbruna, nästan brända.
Upprepa för varje pizza. Varva med minst 2 bakplåtspapper. Det går bra att grädda 2 pizzor åt gången, men tänk på att det alltid är varmare högst upp i ugnen.
Ta ut pizzan och servera!
Om du använder du pizzaugn
Dra över pizzan på en pizzaspade. Använd rikligt med mjöl för bra glid.
För in pizzan i ugnen. Vänd den med korta jämna mellanrum så den blir jämt gräddad i ugnen. Totalt är pizzan i ugnen ca 1 minut.
Ta ut pizzan med pizzaspaden. Servera!
Recipe listing
Ålderanpassning:
👶 6-9 månader: servera en pizzakant att suga och gnaga på.
👶 9 månader+: servera pizzan i små munsbitar.
👶 24 månader+: servera pizzan i en slice.