Elins tankar om inslaget kring matintroduktion på Tv4 Nyhetsmorgon

Elins tankar om inslaget kring matintroduktion på Tv4 Nyhetsmorgon

Posted by Elin Oresten on

Vi var säkert många som såg inslaget om matintroduktion på TV4 Nyhetsmorgon här om dagen. Jag gillar att ämnet får ta plats i en sådan stor kanal. Det finns mycket att prata om kring detta ämne - och många som har frågor.

 

 

Specialistsjuksköterskan i klippet lyfter många bra delar – bland annat att låta barn bli kladdiga samt utgå från barnets mognadsgrad i matintroduktionen.

Jag själv skulle gärna ha sett fler små videos på barn som åt själva än vad som gjordes i klippet, samt att plockmat/självständigt ätande också togs upp som en möjliggörare för matglädje och lusten att vilja smaka på mat. 

Kväljningar och att sätta i halsen

 Flera av frågorna handlade om kväljningar och att sätta i halsen. Det är nog ett av de vanligaste områdena som jag också får frågor kring. Och jag förstår såklart varför – det är läskigt när barn kväljer och hostar.

Här tycker jag det är viktigt att prata om skillnaden på att sätta i halsen (och få luftvägsstopp) och att kväljas. För vet man som förälder skillnaden så är det mycket lättare att hålla sig lugn, vilket är bäst för barnet också. Såklart är det viktigt att lära sig grundläggande HLR för barn, men grunden ligger i att förstå kroppens mekanismer och lära sig när det är en farlig situation och inte.

Kväljningar kan absolut komma av att barnet får in mycket mat i munnen, precis som det nämns i klippet. Men det handlar också mycket om att maten når triggerpunkten för kväljning i munnen. Vilket kan ske även med små matbitar. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att stora tuggor/bitar INTE automatiskt betyder större risk att sätta i halsen. 

Att kladda är ett sätt att utforska

 Jag gillar perspektivet att det är fullt normalt att barn kastar mat och kladdar under måltiderna. Barn upptäcker sin omvärld med alla sinnen och genom lek. Så det är inte konstigt att de gör detsamma när de utforskar mat. Den sensoriska aspekten i kladdet är en fantastisk möjlighet att lära sig hur mat känns, smakar och luktar!

Matglädje är så mycket mer än bara att konsumera mat – det är gemenskap, kultur och en upplevelse. Därför tycker jag att det är toppen att de nämner vikten av gemensamma måltider. Det är grunden till mycket i matintroduktionen.

Några tankar kring inslaget. Kul som sagt att det får ta plats i tv-rutan!

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon här. 

/Elin Oresten
Grundare och lic. kostrådgivare

Introducera gluten till bebis

Mer från Knatteplock:


Blir du nervös när ditt barn kväljer?
Lär dig skillnaden mellan kväljning och att sätta i halsen, och hur du kan skapa säkra måltider för din bebis.

← Older Post Newer Post →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.