Recept tårta till barnkalas

Ettårskalas: Så fixar du ett lyckat barnkalas steg för steg

Posted by Elin Oresten on

Barnets första födelsedag – nu blir det kalas! Vi har samlat allt för dig som ska planera ett ettårskalas. Allt från passande mat att servera på barnkalas, presenttips och hur man kan tänka kring socker och godis.

Hur många ska man bjuda?

Visst kan ett stort barnkalas kännas lockande, men när barnet bara är ett år kan det vara enklare med en lite mindre tillställning. Bara familjen eller några nära vänner. Ska man bjuda många är det bra att börja planera i tid.

Glöm inte bebisen rutiner

När sover ditt barn? Planera barnkalaset utifrån när ditt barn är som piggast. Ofta glömmer man bort att barnet kanske tar sin längsta nap precis när man planerat att barnkalaset ska börja.


Välj ett passande tema

Genom att sätta ett tema på barnkalaset kan det bli lättare att se dekorationer, mat och aktiviteter framför sig. Några ramar att förhålla sig till tex. Det behöver inte vara något avancerat. Kanske gillar ditt barn något djur extra mycket? Perfekt - havstema!


Dags för tårta

Tårtan är väl ändå kalasets huvudperson (efter barnet såklart). Kanske är det barnets första tårta? Prova att göra en mindre tårta till barnet som hen får utforska - det kan bli en rolig stund. Gör eller köp sedan en större tårta för gästerna att njuta av.

Den ultimata tårtan för en ettåring

Testa en tårta sötad naturligt för de allra minsta. Men vi lovar att de vuxna också kommer vilja ha en – eller fler bitar.


Mat på barnkalaset

Tips på mat och fika till barnkalaset. Fler recept hittar du i vår receptbank.

Vad säger experten om socker på ettårskalaset?

En vanlig fråga som kan dyka upp när man planerar ett barnkalas är om man ska ha godis och bakverk sötade med socker. Vår grundare och kostrådgivare delar med sig av sina tankar:


För en ettåring kan man hålla tillbaka på sockret. Det finns mängder av gott att servera på fikabordet som inte behöver vara sötat med just socker. Fruktspett, muffins sötade med dadlar, svalkande smoothies eller hemmagjord glass. Även mat som detta kommer barnet att se som godsaker och ge en festlig känsla. Gott även för vuxna!


När det gäller kalas för äldre barn tycker jag man fortsatt kan vara medveten kring de söta godsakerna, utan att för den saken skulle begränsa det helt. Frukt i roliga former, klistermärken eller såpbubblor? Men gör inte sockret till ett förbud. Fokusera istället på att barnet njuter av kalaset och fikat tillsammans med sina vänner och familj.


"Det är det återkommande sockret, det som äts varje dag som kan ha en påverkan på hälsan. Att äta någon godisbit på ett kalas är inget att hänga upp sig på."


Det är ofta den gemensamma upplevelsen som är det viktigaste för barnen, snarare än exakt vad som serveras.


Att skapa en positiv atmosfär, där barnen kan njuta av maten och umgänget med varandra, är det som kommer att göra kalaset minnesvärt och roligt för alla inblandade.

Läsarfråga: Blir barn speedade på socker?
 

Alla har väl sett barn på kalas, bland ballonger, serpentiner, fikabord och pakethögar. Som förälder kan man bara stressa av tanken. Men är det sockret som gör barnen hyperaktiva? Det finns faktiskt inga vetenskapliga bevis för det, utan forskarna tror snarare att det handlar om situationen och uppspelta och glada barn.

Presenttips för ettåringen

Rimliga förväntningar


Sist men inte minst: se kalaset för vad det är, det kan vara smått kaotiskt - men samtidigt alldeles underbart. Du firar att ditt barn har sin första födelsedag och att du har fått vara hens förälder i ett år. Sänk ribban och fokusera på det viktiga - gemenskapen!

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Mer på bloggen

← Older Post Newer Post →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.