Högriskmat

Högriskmat - vilken mat ska man vara försiktig med till små barn?

Posted by Elin Oresten on

Barn är fantastiska på många sätt, och små barn klarar ofta mer i matsammanhang än vi vuxna tror. Även om kvävningsolyckor bland barn är ovanliga, är det viktigt att vara medveten om vilka livsmedel som kan innebära en högre risk. Här går vi igenom vad du behöver tänka på.

Mat på resan för barn

Varför är det viktigt att känna till högriskmat?

Även om kvävningsolyckor är ovanligt bland barn, så är det viktigt att veta vilken mat som är säker att servera till små barn. Olyckor kan fortfarande ske om man inte är riskmedveten. Speciellt när det gäller de yngsta barnen (under 3 år) som inte har en helt mogen tuggförmåga ännu. Det är även under 3 år som de flesta kvävningsolyckor hos barn sker.

Små barn klarar mer än vi tror – men vissa livsmedel behöver anpassas

Vissa livsmedel innebär en större risk att sätta i halsen och orsaka luftvägstopp och behöver anpassas eller undvikas helt. Högriskmat, även kallat "choking hazards", omfattar mat med specifika egenskaper som gör den svårare att tugga eller svälja säkert.

högriskmat

Riskfaktorer i mat

1. Runda former

2. Hal yta

3. Fast/hård konsistens


Det finns även andra riskfaktorer (så som viss kletig/klibbig mat, eller rund/hård mat med liten storlek). Mat med flera riskfaktorer samtidigt ökar kvävningsrisken avsevärt, tex en rund form i kombination med en hal yta (så som vindruva).


Anpassa!

Genom att anpassa högriskmat så att riskfaktorerna minimeras, kan den bli mer säker för små barn. 

Riskfaktorer i miljön

1. Äta i rörelse (springa, gå, cykla, åka vagn, bil m.m.)

2. Äta utan närvarande vuxen

3. Ligga ner och äta


Vikten av en lugn miljö

Genom att se till att barnet äter i en lugn miljö - sittandes med en närvarande vuxen vid bordet, så minimeras risken för att sätta i halsen avsevärt.

Öva på högriskmat

Att låta lite äldre barn öva på högriskmat i en kontrollerad och lugn miljö är ofta fördelaktigt.


För att öva på högriskmat är det bra om man kan kommunciera verbalt med barnet och att barnet har en bra tuggteknik. Det är individuellt när detta sker, så det är alltså olika när barn är redo för att öva. 

Detta kan man öva på

  • Inte stoppa hela matbiten i munnen på en gång / bita av bitar av matbiten
  • Bita av matbiten med kindtänderna
  • Äta en bit i taget (alltså inte stoppa flera matbitar i munnen samtidigt)
  • Tugga ordentligt (överdriv tuggrörelsen ihop!)

Att lära sig vad man ska göra om olyckan mot förmodan skulle vara framme är också viktigt och kan kännas tryggt för dig som förälder. Det är inte bara mat som barn kan sätta i halsen, majoriteten av olyckor sker med annat än mat (tex små leksaker, små batterier eller hårda plastbitar). Det finns digitala kurser att gå i HLR som alla som har barn eller jobbar med barn kan ha nytta av att gå.

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Mer på bloggen

← Older posts

That's why I started Knatteplock

BENEFITS OF EATING THE SAME FOOD WITH THE WHOLE FAMILY

Cook picky food at home

Children love to imitate, by eating the same food it facilitates learning and makes mealtime a positive experience of togetherness. As a parent you don't have to feed but can sit next to and enjoy the food.

Picking food gives children the opportunity to explore a variety of textures and consistencies at their own pace. This can lead to a healthier relationship with food and a greater enjoyment of eating. By offering different textures and flavors, the child gets a broader taste palette, and there is a greater chance that the appetite will continue even during the naturally picky period that usually comes around two years. Research shows that children who are introduced to a more varied diet from the start eat more variety and more vegetables later in life.

  • Promotes exploration and independence at mealtime.
  • Develops early chewing skills.
  • Simplifies family meals and strengthens community.

Why pick-me-up?

grötpinnar bebis
Promotes exploration and independence at the meal
Develops early chewing abilities
Simplifies family meal time and strengthens the community

Market leader on products for children's independent eating

Encourage the joy of eating by letting your child explore flavors and textures on their own. Start the food adventure today - we are here for you and your child through messes, discoveries and challenges.
 
nybörjarsked till bebis
Best-seller
 
nybörjarsked till bebisar
Best-seller
 
smaknapp
Best-seller

Frequently asked questions about takeaway food

Finger food is a way of offering food where the baby/child eats themselves either with their hands or with a spoon.

Finger foods give children the opportunity to explore a variety of textures and consistencies at their own pace, from an early age. This can lead to a healthier relationship with food and greater enjoyment of eating.

Make sure your baby shows signs of being ready for solid foods. She should be able to sit up in a chair on her own, be able to bring objects to her mouth on her own, and show an interest in food. Maybe your baby is reaching for your food or looking at your plate with fascination, then there is probably interest!

Consider offering foods that are fairly soft but easy to grasp. For example, sweet potato sticks, slices of liver pâté, cooked broccoli or omelette/pancake strips. Sandwiches with butter and/or liver pâté are also perfect for practicing motor skills. Slippery foods that are difficult to grasp can be rolled in seeds or sandwich crumbs. For example, avocado or banana. But in general, it is good to offer the baby what the rest of the family eats as often as possible.

Small babies don't have a pincer grip so it's big pieces that matter at first. The pieces should be longer than the palm of their hand because small babies (6 months) often can't open their palm on request. It may feel scary but it's actually safer with bigger pieces than smaller pieces when it's a small baby! If they take too big bites they spit it out again.

Read more here.

Many people worry about how their children will be able to chew finger foods without teeth. The good news is that it goes very well. Young children process food with their tongue, palate and toothless jaws.

Children only get molars when they are a little older (over 1 year old) and waiting to introduce solid foods until then can have negative consequences for the child's eating development.

Children don't learn to chew by eating puree, they learn to chew by practicing chewing different textures in their mouths.

Read more here.