Högriskmat

Högriskmat - vilken mat ska man vara försiktig med till små barn?

Posted by Elin Oresten on

Barn är fantastiska på många sätt, och små barn klarar ofta mer i matsammanhang än vi vuxna tror. Även om kvävningsolyckor bland barn är ovanliga, är det viktigt att vara medveten om vilka livsmedel som kan innebära en högre risk. Här går vi igenom vad du behöver tänka på.

Mat på resan för barn

Varför är det viktigt att känna till högriskmat?

Även om kvävningsolyckor är ovanligt bland barn, så är det viktigt att veta vilken mat som är säker att servera till små barn. Olyckor kan fortfarande ske om man inte är riskmedveten. Speciellt när det gäller de yngsta barnen (under 3 år) som inte har en helt mogen tuggförmåga ännu. Det är även under 3 år som de flesta kvävningsolyckor hos barn sker.

Små barn klarar mer än vi tror – men vissa livsmedel behöver anpassas

Vissa livsmedel innebär en större risk att sätta i halsen och orsaka luftvägstopp och behöver anpassas eller undvikas helt. Högriskmat, även kallat "choking hazards", omfattar mat med specifika egenskaper som gör den svårare att tugga eller svälja säkert.

högriskmat

Riskfaktorer i mat

1. Runda former

2. Hal yta

3. Fast/hård konsistens


Det finns även andra riskfaktorer (så som viss kletig/klibbig mat, eller rund/hård mat med liten storlek). Mat med flera riskfaktorer samtidigt ökar kvävningsrisken avsevärt, tex en rund form i kombination med en hal yta (så som vindruva).


Anpassa!

Genom att anpassa högriskmat så att riskfaktorerna minimeras, kan den bli mer säker för små barn. 

Riskfaktorer i miljön

1. Äta i rörelse (springa, gå, cykla, åka vagn, bil m.m.)

2. Äta utan närvarande vuxen

3. Ligga ner och äta


Vikten av en lugn miljö

Genom att se till att barnet äter i en lugn miljö - sittandes med en närvarande vuxen vid bordet, så minimeras risken för att sätta i halsen avsevärt.

Öva på högriskmat

Att låta lite äldre barn öva på högriskmat i en kontrollerad och lugn miljö är ofta fördelaktigt.


För att öva på högriskmat är det bra om man kan kommunciera verbalt med barnet och att barnet har en bra tuggteknik. Det är individuellt när detta sker, så det är alltså olika när barn är redo för att öva. 

Detta kan man öva på

  • Inte stoppa hela matbiten i munnen på en gång / bita av bitar av matbiten
  • Bita av matbiten med kindtänderna
  • Äta en bit i taget (alltså inte stoppa flera matbitar i munnen samtidigt)
  • Tugga ordentligt (överdriv tuggrörelsen ihop!)

Att lära sig vad man ska göra om olyckan mot förmodan skulle vara framme är också viktigt och kan kännas tryggt för dig som förälder. Det är inte bara mat som barn kan sätta i halsen, majoriteten av olyckor sker med annat än mat (tex små leksaker, små batterier eller hårda plastbitar). Det finns digitala kurser att gå i HLR som alla som har barn eller jobbar med barn kan ha nytta av att gå.

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Mer på bloggen

← Older posts Newer posts →