Kan barn äta frön?

Kan barn äta frön?

Posted by Elin Oresten on

Frön och barn 

Jag älskar frön och har alltid olika frön hemma att variera med i både bakning och matlagning.
 
Frön innehåller massa näring är ett fantastiskt sätt att berika mat med. De flesta frön är rika på både mineraler och vitaminer, så som järn, magnesium, zink, selen och vitamin B6 och B1. Näring som barn behöver! De är dessutom ofta rika på bra omättat fett och protein.
 
Tips för att addera extra frön till maten!
Strössla frön över yoghurt, gröt, smoothie och smörgås för extra näring.
Är det större fröbitar (som tex pumpafrön eller solrosfrön) så brukar jag mixa eller mortla dem innan. Är det små frön så som sesam eller hampafrön så skippar jag oftast det och serverar dem som de är.
 
Frön är också ett toppenbra sätt att ge hala livsmedel en bättre yta så att en bebis lättare kan greppa dem med handen. Tex kokt ägg, mango och avokado är livsmedel som man kan rulla i frön för bättre grepp.
 
Så, kan barn äta frön? Svar JA! Men ge med måtta och variera.
En viktig sak att veta när det gäller frön är att de kan innehålla tungmetaller. Därav är det viktigt att ge frön till barn med måtta samt variera vilka varumärken och frön man använder. Vissa frön, tex sesamfrön, är även allergener vilket betyder att det är bra att testa dem utan andra allergener första gången och i liten mängd.
 
🚫Undvik linfrön i stora mängder
Linfrön innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Det är ingen fara för barn att äta linfrön i till exempel bröd, gröt, musli, fröknäcke. Men de bör inte äta hela linfrön skedvis och inte alls äta krossade linfrön.

/Elin Oresten
Lic.kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Är köpt gröt bättre än hemmagjord gröt till barn?

 

 


Är köpt gröt bättre än hemmagjord gröt?

← Older Post Newer Post →

Leave a comment