Kan bebisar utan tänder tugga?

Kan bebisar tugga utan tänder?

Posted by Elin Oresten on

En vanlig fråga som ofta dyker upp när det är dags för matintroduktion är "kan en bebis utan tänder verkligen tugga?" En helt naturlig oro, med ett svar som skvallrar om barns fantastiska och fascinerande färdigheter.

Den goda nyheten är att det går jättebra för bebisar att tugga utan tänder. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna. Barn får kindtänder först när de är lite äldre, ofta över 1 år, och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets utveckling.

Puréer ger inte samma övning


Vid skedmatning av puréer missar barnet chansen att öva på att tugga eftersom puréer inte kräver det. Faktum är att det kan vara knepigt för bebisar att hantera puré i munnen. Detta beror på att puréer (speciellt med små bitar i) lätt smetas runt okontrollerat i hela munnen och inte utlöser samma reflex att tugga eller flytta runt tungan som matbitar gör.

Att tugga är en reflex


Med matbitar måste barnet bita av maten, flytta runt den i munnen och tugga för att sedan svälja. Vår tuggreflex är en något vi föds med, men vi behöver ändå öva på att tugga mat.

Bra mat att öva tuggande med


För att lära sig tugga behöver ett barn tuggbar mat som de enkelt kan hantera i munnen. Det är därför vi älskar långa, mjuka matbitar. Dessa livsmedel utlöser både bit- och tuggreflexer.

Även stora matbitar som barn kan gnaga och suga på är bra för att öva oralmotoriken. Tänk tuggleksak fast mat - exempelvis mangokärna, selleristav, revbensspjäll (utan lösa brosk-och benbitar), innerdelen av en ananas, brödskalk, majskolv m.m. 

Sammanfattning


Bebisar kan tugga utan tänder.
De använder tungan, gommen och de tandlösa käkarna för att bearbeta maten.

Bebisar behöver lära sig tugga. Ge ditt barn tid och möjlighet att öva på att tugga med lämplig mat.

Bra mat för att öva på att tugga: Långa, mjuka matbitar som är enkla att greppa om och kan mosas med gommen. Även stora matbitar att gnaga och suga på är bra.

Introducera gluten till bebis

Vi finns här för dig som förälder för pepp och stöd genom ditt barns matäventyr. Att introducera mat ska kännas tryggt och vara kul för både liten som stor. 

Elin Oresten, 
Grundare och lic. kostrådgivare

Introducera gluten till bebis

Mer från Knatteplock:

Bebisar som får plockmat löper inte större risk att sätta i halsen
Barn som får plockmat löper inte större risk att sätta i halsen
Blir du nervös när ditt barn kväljer?
Blir du nervös när ditt barn kväljer

← Older Post Newer Post →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.