Mat din bebis kan äta från midsommarbuffén

Mat din bebis kan äta från midsommarbuffén

Posted by Elin Oresten on

Midsommar är en tid då maten och måltiden verkligen står i centrum, härligt tycker vi! Som förälder kan man lätt tro att man behöver laga särskild mat till de yngsta, men faktum är att det finns mycket på midsommarbordet som bebisar från 6 månader kan njuta av.


Det finns så otroligt många olika variationer på buffébord, och varje familj har sin egen variant. Vi har i detta inlägg försökt att inkludera den allra vanligaste högtidsmaten.

Salt till små barn

När det gäller salt så är det viktigast att undvika till barn som är under 1 år. Ju äldre och större barn desto mer salt kan maten innehålla, även om det inte är bra med för mycket salt för något barn (eller vuxen).


Det är onödigt att vänja barn vid väldigt salt mat då detta kan påverka deras matpreferenser och hälsa på lång sikt. Men på ett högtidsbord en gång så ser jag inga problem med ett litet smakprov på den salta maten, även för bebisar. Däremot är det bra att inte ge stora mängder av till exempel inlagd sill.

Mat på buffébordet

Fisk såsom lax och sill är ofta en stor del av midsommarmaten. Dock är både sill och rökt/gravad lax ganska salt mat som bebisar inte ska äta några mängder av. Smaka går bra men kokt eller stekt lax är ett bra alternativ.


Ägg är toppenbra mat för de minsta. Ett kokt ägg skäras i bitar eller mosas och spridas på en smörgås. Även stekt ägg fungerar fint att ge i remsor eller små bitar beroende på barnets ålder.


Paj så som västerbottenostpaj är ofta ganska salt mat. Det går bra som smakprov men det går även att byta ut en del av västerbottenosten till tex mozzarella som är en mindre salt ost.


Korv är ett salt livsmedel som precis som andra charketurier inte ska ges mer än i smakprov till de minsta. Egengjorda köttbullar däremot går fint att erbjuda, exkludera gärna saltet i en del av smeten.


Potatis är toppenbra mat för de minsta! Skala och koka dem tills de är mjuka. Servera i klyftor eller i små bitar beroende på ålder på barnet.

Efterrätt

När det gäller den söta delen av midsommarbordet så är det bästa att hålla sig till frukt och bär (jordgubbar är ju toppen!) eller baka något naturligt sötat.

Så kan en plocktallrik se ut

I bild: Tallriken högst upp i bild är anpassad för bebisar från 6 månader. Tallriken under är för barn från 9 månader, som kan hantera pincettgreppet. 

Recepttips

Gräddtårta med vaniljkräm

Testa en tårta sötad naturligt för de allra minsta. Men vi lovar att de vuxna också kommer vilja ha en – eller fler bitar.


Upptäck våra bakformar

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Mer på bloggen

← Older Post Newer Post →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.