Category
Pumpakärnsmör
Servings
2.5-r dl butter
Author:
Elin Oresten
⚠️ Cashewnöt
Smör gjort på olika frön och nötter är ett väldigt bra sätt att få in bra fetter och mineraler i kosten. Det är även ett bra sätt för att exponera barn för allergener regelbundet, vilket kan minska risken för framtida allergier.
Just pumpakärnsmör är strålande för att få in järn i kosten. Det är ett av de bästa vegetabiliska livsmedlen när det kommer till järnet. Bara lite pumpakärnsmör ger en riktig järnboost, och speciellt om man serverar med någon frukt eller liknande som kan boosta upptaget (pga c-vitaminet).
Ingredients
- 2 dl (130 gram) pumpakärnor
- 2,5 dl (160 gram) naturella cashew-nötter (eller samma mängd pumpakärnor)
- 3-4 msk rapsolja
Do this:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Sprid ut pumpakärnor och cashewnötter på en plåt. Rosta i ugnen i ca 8-10 min, eller tills de fått en gyllene färg.
- Mixa sedan i en bra mixer eller matberedare. Addera olja efter önskad konsistens.
Förvara i en tät burk i skafferiet eller kylen. Håller minst 3-4 veckor, men smaka gärna på smöret efter det då det kan hålla längre än så.
Recipe listing
Serving:
👶 Suitable from 6 months. Serve e.g. on a toasted sandwich, on the porridge or in the yogurt.
Nutrition (selected parts):
💪 Protein from pumpkin seeds
💪 Fat from rapeseed oil, pumpkin seeds and cashew nuts
💪 Iron, magnesium, potassium and zinc from cougar seeds and cashew nuts