Fem fördelar med uppdelad tallrik – matäventyr även för petiga

Fem fördelar med uppdelad tallrik – matäventyr även för petiga

Posted by Elin Oresten on

Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att upptäcka mat på ett roligt och enkelt sätt? Genom att presentera måltiden så att ditt barn själv får känna och smaka tror vi bidrar till större intresse och matglädje. Upptäck de praktiska fördelarna och möjligheterna att skapa spännande och givande måltider för petiga barn.

Måltid serverad med uppdelad tallrik

Myt eller sanning: leder uppdelade tallrikar till kräsna barn?

Det finns ingen evidens kring uppdelade tallrikar som en orsak till att barn blir kräsna eller petiga vid matbordet. Däremot finns tydlig evidens kring hur genetik och miljö spelar roll för barns relation till mat. Exempelvis förälderns inställning kring mat och hur press och tvång snarare stjälper än hjälper.

Att använda uppdelade tallrikar ger föräldrar möjlighet att skapa varierade och spännande måltider. Det handlar om att introducera olika smaker och konsistenser tidigt i barnets matresa och att ha en positiv inställning kring mat utan att tvinga eller pressa.

Elin listar 5 fördelar med uppdelade tallrikar
Lättare att få grepp om maten

De upphöjda kanterna på uppdelade tallrikar gör det enklare för ditt barn att självständigt få upp maten med händerna eller använda sked/gaffel utan att maten sprids över hela bordet.

Separerar olika smaker

Uppdelade tallrikar gör det möjligt att servera olika livsmedel i separata fack. Perfekt för föräldrar som vill undvika att oönskade smaker blandas, till exempel yoghurt i ett fack och macka i ett annat.

Rolig och estetisk presentation

Barn äter med ögonen också. En uppdelad tallrik gör måltiden visuellt tilltalande och lockar barnen till att utforska olika delar av tallriken.

Förhindrar matkontakt mellan rätter

Perfekt för de små som kan vara petiga när det gäller att maten inte får nudda varandra. Varje del av måltiden hålls prydligt separerad.

Visuell påminnelse om en balanserad måltid

Genom att fylla varje fack kan du enkelt säkerställa att ditt barn får en varierad kost med olika smaker och näringsämnen. Tallrikens olika fack gör det helt enkelt lättare att komma ihåg att addera en grönsak.  

Uppdelad tallrik

Fördelarna med uppdelade tallrikar är mer än bara en praktisk lösning, det är en möjlighet att göra måltiden till en njutbar och lärorik upplevelse för ditt barn. 

/Elin Oresten
Lic.kostrådgivare

← Older Post

Leave a comment