Glutenintolerans barn

Glutenintroduktion till barn och rekommendationer

Posted by Elin Oresten on

Fakta om glutenintroduktion till barn

4 fakta om gluten

Gluten är ett protein som finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Alltså i många mjölsorter som används till tex bröd, pannkakor, muffins, pizza och pasta.
 
Gluten har enligt mig fått ett oförtjänt dåligt rykte. Jag tycker mat med gluten kan vara både gott och näringsrikt.

Undvik gluten vid intolerans eller allergi, annars är det fritt fram.

Livsmedelsverket rekommenderar att personer som inte har celiaki eller spannmålsallergi inkluderar spannmål som vete, råg, korn och havre i sin kost. De bidrar med näringsämnen så som järn och folsyra. Spannmål med fullkorn är väldigt bra och man har sett att det kan minska risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Vitt bröd och pasta är väl inga näringsbomber, så det kan man undvika om man vill.

Vissa barn kan också vara överkänsliga mot gluten.

Vissa är också överkänsliga mot gluten eller har en underliggande sjukdom som blir värre av gluten, dessa personer kan också må bra av en glutenfri kost.

Introducera gluten långsamt till bebisar.

När det gäller bebisar är det bra att introducera små smakprov av mat med gluten. Öka mängden av mat med gluten successivt. Tänk på att även välling och gröt kan innehålla gluten, så man bör ta det lite försiktigt denna typ av mat till bebisar.
 
Forskning visar nämligen att det är framför allt mängden gluten som har betydelse för utveckling av celiaki.

Introducera innan 12 mån.

Tidpunkten för när barnet börjar äta gluten spelar mindre roll, däremot så rekommenderar Livsmedelsverket att man har introducerat alla livsmedelsgrupper innan barnet är 12 månader, inklusive gluten.

 Knatteplock's recept.

Vissa av Knatteplock's recept är glutenfria (och/eller mjölk- och äggfria), och det beror på att jag vill att alla barn ska kunna ta del av recepten, oavsett allergi. Sedan gillar jag att använda tex havremjöl och andra naturligt glutenfria mjölsorter pga det fördelaktiga näringsinnehållet.

 

//Elin Oresten
Lic.kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock

Allt du behöver veta om bröd till bebis

← Older Post Newer Post →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.