Mat att ha med på resan barn

Mat på resan för barn: Smarta tips för tåg, bil och flyg

Att resa med små barn kan vara en utmaning, speciellt när det gäller mat. På Knatteplock vill vi hjälpa till att skapa lustfyllda måltider - även på resande fot. Här kommer tips på mat att ha med på tåget, bilresan och flyget. 

Mat på resan för barn

Fördelar med plockmat på resan

Plockmat är perfekt som resmat eftersom den är enkel att servera, och rolig att plocka med för både liten som stor.

 • Mat för hela familjen: Lätt att ta med sig samma mat till hela familjen. Du slipper ta med separat mat till barnen utan kan enkelt förbereda en maträtt till alla.

 • Ny mat i ny miljö: Många barn äter faktiskt mer och vågar testa ny mat i nya miljöer. Så att passa på att ta med lite nytt är ingen dum idé!

 • Lätt att äta själv : Små barn kan enkelt plocka upp och äta maten själva, vilket gör dem mer självständiga och engagerade under resan.

 • Varierad kost : Plockmat ger möjlighet till en varierad och balanserad kost, även när man är på resande fot.

Mat att ta med på tåg- eller bilresan

Resor med tåg och bil kommer med fördelen att kunna ta med flytande livsmedel som smoothie och såser, till skillnad från när du flyger och inte får ta med vätska in på flyget. Detta öppnar upp för fler alternativ och gör resan lite enklare. Här är några av våra favoriter:

 1. Matiga muffins : Enkla att hantera och kladdar inte. Dessutom kan de ätas kalla.
 2. Grötpinnar : Bra mellanmål som lätt går att variera smaksättning utifrån säsong.

 3. Mackor : Fyllda med barnens favoritingredienser. Pålägg som jordnötssmör och banan kräver ingen kylning.

 4. Piroger och pizzabollar : Mättande och god lunch som hela familjen gillar.

 5. Dippvänligt snacks : Olika typer av biffar och fritters är perfekta att doppa i färdig dippsås.

 6. Pannkakor: För vem älskar inte pannkakor?

 7. Smoothies med frukt och grönt: Perfekt svalkande mellanmål att servera i vår isolerade sugrörsflaska. 

Tips på mat

Brownies på sötpotatis och havre

Perfekta brownies att ta med på resan:
Dessa brownies gjorda på sötpotatis och havre blev en riktig hit! Perfekt konsistens och smak. Inte för söta för våra småttingar men ändå tillräckligt söta för att få klassas som fika.


Säkerhet: ta en matpaus under bilresan

När det gäller bilresor är säkerheten alltid viktigast. Det är bäst att undvika att barnen äter i bilen medan ni kör, eftersom det kan vara en kvävningsrisk. Planera istället in regelbundna pauser där ni kan stanna och äta. Dessa pauser ger också barnen en chans att sträcka på benen.

Mat att ha med på flyget

Mat på flyget

När du reser med flyg är reglerna lite striktare, speciellt när det gäller flytande föda. Här är några tips för att göra flygresan enklare:

 1. Fast föda: Satsa på mat som inte är flytande. Matiga muffins, grötpinnar, tortillamackor och piroger är utmärkta alternativ.

 2. Kontrollera reglerna: Kontrollera alltid flygbolagets regler för vad som får tas med i handbagaget. Detta kan variera mellan olika bolag och flygplatser. Ofta får du ta med mat till de minsta, då det måste registreras separat i säkerhetskontrollen.

Mat att ha med på resan

Tips för en enklare resa

 • Förbered : Förbered plockmaten hemma innan resan. Detta sparar tid och stress när ni väl är på väg. Gör några dagar innan och frys in för mindre stress.

 • Packa smart : Packa maten i små, hanterbara portioner som är lätta för barnen att plocka upp och äta själva.

 • Engagera barnen : Låt barnen vara med och välja och förbereda maten. Detta kan göra dem mer intresserade av att äta under resan.

Hoppas att dessa tips hjälper till att göra resan både enklare och roligare för hela familjen. Njut av sommaren och resan med god och praktisk mat för de små!

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Bra produkter för foodprep

Mer på bloggen

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

 • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
 • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
 • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.