Att laga billig, näringsrik och god mat för hela familjen kan kännas som en stor utmaning. Men med rätt planering, smarta val och lite kreativitet kan det bli både enkelt och roligt!
Här delar vi med oss av tips och inspiration för att laga mat som alla uppskattar – utan att spräcka budgeten.
Våra bästa budgettips
1. Variera mera
Storkok är toppen för att spara pengar - och tid. Men känns inte alltid så kul. Roligare blir det om du varierar tillbehören. Biffar kan ätas med ris ena dagen och stoppas i ett pitabröd dagen efter, samma sak med många grytor och såser, som kan pasta till både ris, bulgur, mathavre och pasta.
2. Mat i säsong
Få ny inspiration genom att utgå vilka grönsaker som är i säsong. De är godare och billigare. Satsa på kål, potatis, jordärtskocka, palsternacka och morötter under januari och februari.
3. Gör veckomenyer
Planering är grunden för en gladare plånbok. Genom att planera kan du ta tillvara på rester och livsmedel som annars glöms bort i kylen. På Elins Instagram finns enkla veckomenyer att inspireras av.
4. Planera rester som nya rätter
Om gårdagens middag känns trist, gör den spännande! Har du t.ex. ris över? Gör en stekt risrätt med ägg och grönsaker. Eller använd överbliven potatismos till att göra krispiga små potatisplättar som barnen kan plocka med händerna.